TUL

Een tul is een schijngevecht met denkbeeldige tegenstanders volgens een vast patroon. De 24 tuls die de 24 uren van een dag vertegenwoordigen, zijn ontworpen voor de ontwikkeling van verschillende technieken. Het oefenen van tuls geeft de gelegenheid om bepaalde combinaties van technieken te beoefenen die normaal in de fundamentele oefeningen niet geoefend worden.

Tuls bevatten tal van balansoefeningen, spierbeheersingoefeningen en combinatievormen hiervan. Wat deze manier van training uitermate geschikt maakt om je eigen techniek op peil te houden, of te verbeteren. Een voordeel van de tuls is dat ze zonder partner beoefend kunnen worden en derhalve uitermate geschikt zijn voor zelfstudie. Het beoefenen van tuls verschaft de beoefenaar verder de mogelijkheid zijn geest te trainen. Veelvuldig beoefenen van de tuls geeft een éénheid van lichaam en geest, waardoor het mogelijk wordt iedere keer een optimale beweging te maken waarin alle energie (kracht) zich verzameld.

De essentie van de tul ligt dan niet meer in de beweging zelf, maar in de manier waarop de geest ze hun juiste vorm geeft.

Tuls hebben een multifunctionele rol, ze helpen bij het ontwikkelen en verfijnen van de coördinatie, balans, timing, ademhalingstechnieken en ritme. Al deze vaardigheden zijn essentieel voor een Taekwon-Doin om deze onder controle te hebben.

De volgende punten dienen in acht te worden genomen tijdens de uitvoering van de stijlfiguren:

  • Een tul moet eindigen op het punt waar deze begonnen is ( voor de juistheid van uitvoering ).
  • De houding en richting dient voortdurend correct te zijn.
  • De tul dient ritmisch, sierlijk, doch krachtig te worden uitgevoerd.
  • De uitvoerende dient het doel van elke beweging te kennen.
  • De uitvoerende dient de naam van de tul te kennen.

De naam van de oefeningen, het aantal bewegingen en de grafische voorstelling ervan symboliseren heldhaftige figuren uit de Koreaanse geschiedenis, of hebben een direct verband met gedenkwaardige gebeurtenissen ermee